1
okt

Model Based Design bij ASML

Model Based Definition (MBD), Industry 4.0, Smart Industry, Digital factory etc., ontwikkelingen die ten doel hebben een slimme, productieve en competitieve industrie te verkrijgen. Maar hoe zet je die eerste stap? Bij ASML is het startschot gegeven. Leo Broers, director managing consultant bij Coresy B.V. en gastspreker op het Enginia Event, is gespecialiseerd in het verbeteren van organisaties en processen gericht op de industrie van morgen. Als project manager heeft Leo de laatste drie jaren gewerkt bij ASML Netherlands B.V. aan kostenbewust productdesign en hij werkt sinds begin 2017 aan de ontwikkeling en implementatie van de MBD.

Wat verstaan we onder Model Based Definition?

Model Based Definition is ook wel bekend onder de namen: systems engineering, model based design, model based systems engineering, model based enterprise, systeem gestuurde productontwikkeling en vele anderen. Een werkwijze waarvan de oorsprong in 1940 ligt en is ontwikkelt door Bell Laboratories. Hoewel de aanpak dus al meer dan 70 jaar bekend is, is het gebruik nog steeds grotendeels beperkt tot gespecialiseerde afdelingen en wordt het niet gebruikt op algemene engineering en productie afdelingen. De uitdaging is daarom niet om een nieuwe ​​aanpak te bedenken, maar eerder om wat we al wisten, mainstream te maken. Als de richting van onze innovatie meer naar systemen neigt, dan moeten we zorgen dat meer medewerkers hun werk en beslissingen ook in de context van dat hele systeem gaan doen. Dit vereist dat iedereen die betrokken is bij de levenscyclus van het product, de kennis van het hele systeem kan gebruiken, de afhankelijkheden kan begrijpen en de impact van de veranderingen op het hele systeem kan evalueren. Hetzelfde wat systems engineers al jaren doen. Met andere woorden, het vereist een systeem gestuurde benadering van innovatie en productontwikkeling. Dit kun je het beste organiseren door zoveel mogelijk data digitaal beschikbaar te stellen.

Model Based Definition maakt de productie van een complete digitale definitie van een product binnen een 3D-model mogelijk, waardoor een traditionele tekening wordt vervangen. Door het model te zien als de enige bron van waarheid, kunnen productteams waardevolle tijd besparen door product- en procesinformatie op te nemen en ervoor te zorgen dat de intentie volledig wordt vastgelegd en aan het model wordt gekoppeld.

Met één bron van maat- en tolerantie-informatie hoeft u zich geen zorgen te maken over verschillende versies van tekeningen en modellen. Bovendien zijn geannoteerde 3D-modellen gemakkelijker te begrijpen dan complexe tekeningen, waardoor de trainingsbehoeften en de kans op fouten kleiner worden.

Enginia ondersteunt Model Based Design met de software van Siemens PLM Software. Maar hoe pas je dit nu toe in de praktijk? Dat gaat Leo Broers vertellen tijdens het Enginia Event, aan de hand van zijn implementatie ervaring bij ASML.

Over Enginia Event 2018

Het volledige programma biedt je een keuze uit 16 innovatieve kennissessies. Verder ontmoet je ruim 250 collega’s uit de maakindustrie en ontdek je de nieuwste technologische snufjes op het Technology Square. Kortom genoeg redenen om je aan te melden.